Modena & Maranello

Tottakai katselin lopputalvesta 2023 valmistuneen elokuvan Ferrari, koska sen pääosassa näytteli Adam Driver. Ja naispääosassakin Penélope Cruz. Olikin hauska sattuma, kun roadtrippimme yksi etappi vei meidät juurikin tämän elokuvan maisemiin Italian Maranellossa ja Modenassa. Mieheni on haaveillut kauan pääsystä Ferrarimuseoon ja nythän se sopi paremmin kuin hyvin. Ajelimme Itävallan Grazista Maranelloon kokonaisen päivän. Oli aivan ihanat maisemat ajella Alppien itäpuolitse. Oli todella paljon tunneleita ja mutkittelevaa moottoritietä. Tiemaksu Maranellosta Italian ja Itävallan rajalle oli himpun vajaa 40 euroa. Kävimme aivan Venetsian likellä ja olisimme tuonne menneetkin, mutta suunnitelma muuttui, kun siellä satoi vettä, ja vesisateen oli luvattu jatkuvan pitkään. Ensi kertaan sitten. 

Maranello on siitä hauska kaupunki, minne tahansa katsookin, näkee kaupungin vauraimman tehtaan, ja sen perustajan, Ferrarin kädenjälkeä ja logoja ympäriinsä. Maranellon kaupungintalon aulakin on kuin fanfaari Enzo Ferrarille autoineen, kypärineen ja Enzon kravatteineen. Kaupungintalolla kannattaakin käydä, jos tuonne kaupunkiin joskus menee. Meidän hotelli oli suorastaan vuorattu Ferrarikuljettajien kuvin. Kimi Räikkönenkin löytyi sieltä. 

Seuraavana aamuna saapumisestamme kurvasin automme kohti Modenaa mieheni jäädessä tekemään etätöitä. Maranellosta on Modenaan matkaa vain noin 15 kilometriä. Ajoin ensin Modenan San Cataldon hautausmaalle, jossa on Enzo Ferrarin, vaimonsa ja poikansa hautakammio. Hautausmaa on valtava ja todella kaunis. Minun piti ensin käydä kysymässä hautausmaan toimistosta missä Enzon hauta on, ja sain toimistosta mukaani kartan. En kyllä tuota olisi muutoin löytänyt. Tietenkään toimistossa ei puhuttu englantia, mutta oikein hyvin asia hoitui kun vain sanoin nimen Enzo Ferrari. Ihanaa ja ystävällistä palvelua. Oscar sai toimia kartturina, ja pitikin tästä tehtävästä paljon. Oli se aika huikeaa seistä siellä katsomassa tuota suljettua hautakammiota. Rahaa ei ole säästelty tuossakaan ja se kyllä näkyi. 

Hautausmaalta ajoimme Modenan vanhaan kaupunkiin. Oli minulla siellä ihan asiaakin. Oscarin hiukset kaipasivat leikkausta ja kävin kokeilemassa onneni saisiko hiukset leikattua samaisessa parturissa, joka Ferrarin elokuvassakin oli - ja jossa itse Ferrarikin kävi leikkauttamassa hiuksensa. Valitettavasti aikaa ei ollut, mutta sain viettää mukavan rupatteluhetken parturin omistajan kanssa, joka myös pääsi elokuvaan. Hän sai parturoida Adam Driverin hiukset. Kysyin toki, mitä omistaja oli elokuvasta mieltä ja hän kertoi, ettei elokuva vastaa ihan todellista Ferrarin elämää, osia siitä on hyvin elokuvaan saatu, mutta hieman muunnellen. En sen tarkemmin uskaltanut asiasta kysellä, vaan tyydyin olemaan hyvin tyytyväinen käynnistä tuossa parturissa. 

Kävelimme Oscarin kanssa kauniissa Modenan vanhassa kaupungissa. Siellä on ihania kujia, jotka on tehty talojen alle, ja joissa on kaunis kaareva katto. Jotkin oli kauniisti ja koristeellisesti maalattuja. Kävimme Modenan keskusaukiolla, katsomassa katedraalia, ja hotellilla, joka näkyy hetkisen aikaa elokuvassa. Hotelli on valtavan kaunis. Siellä on eräässä huoneessa salaovi, joka ei enää tietenkään ole käytössä, mutta josta muinoin kuljettiin tunneliin, joita menee Modenan kaupungin alla. Tosi hauskaa. Ja saimme me suoritettua meidän tavoitteemme, Oscar pääsi parturiin. Ja hyvät hiukset tulikin. 

Sen verran jäi Modena kutkuttamaan, että tuonne haluaisin vielä palata uudelleen. Ajan kanssa. Väliin jäi myöskin Ferrarin testirata Modenassa, jossa pääsee ajamaan niin kovaa omalla autolla kun siitä vain tehoja lähtee. 










































































Kommentit

Suositut tekstit