26.4.2017

Voihan yskä

Olen valehtelematta yskinyt huhtikuun alusta alkaen keuhkoni pihalle - tai siis en voi sanoa noin, koska yritän koko aika parhaani mukaan saada yskittyä keuhkoni puhtaaksi. Voi luoja, mulla ei ole ikinä ollut tällaista yskää! Se alkoi salakavalasti äänen madaltumisena, josta siirtyi tosi kuivaan yskään. Tästä hetki eteenpäin oli yskä muuttunut ärsyttäväksi sellaiseksi. Nyt on menossa liman irtoamisvaihe. Ja voi hyvää päivää miten sitä irtoaakaan. Onko muita vaiheita vielä kuin hinkuyskä tai keuhkokuume seuraavaksi?


Yskin yskimistäni, tauotta. Eilen illalla ihan heikotti ja piti tehdä kokeiluksi Stroh-kurlaus, joka ei tietenkään auttanut muuten kuin salpaamalla hengityksen.

Koska äitiä ei enää tässä maailmassa ole neuvomassa, turvauduin Facebookissa kavereihin kyselemällä millaisia yskänhoito-ohjeita heillä on. Ja sain tosi monta erilaista ja hyvää yskänhoito-ohjetta. Osasta en ollut kuullutkaan. Esimerkiksi Kuusenkerkkäsiirappi on yksi sellainen. Ensiksi tuli mieleen mitä ihmettä se on, mutta muistelin kuulleeni kuusenkerkästä Puoli Seitsemän-ohjelmassa, jossa sitä kehuttiin kovasti. Kuusenkerkässä on paljon A, ja C-vitamiinia sekä hivenaineita ja antioksidantteja. Sitä on käytetty yskänlääkkeenä ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Tässä resepti kotitekoiseen yskänlääkkeeseen.

Hunajaa kehuttiin kovasti, sitä voi lusikoida suoraan suuhun taikka laittaa teehen sitruunan ja vaikkapa inkiväärin kanssa. Mustanparran yskänmikstuura on tehonnut toisella, kuin toisella taas Professorin yskänlääke. Mustapartaa pitää osata kysyä, sitä ei ole kuulemma hyllyssä. Ostin itse lauantaina, kun yskiminen alkoi jo todella turhauttaa, reseptivapaata Medipekt-yskänlääkettä. Sinne meni melkein 10 euroa kankkulan kaivoon. Noilla reseptivapailla ei tee yhtään mitään.

Sitten minulle suositeltiin puhaltelua pulloon. Elikkä muovinen pullo puolilleen vettä ja sitä vettä puhallellaan mielellään ison pillin kanssa viisi kertaa peräkkäin. Voi toistaa vaikka kuinka monta kertaa. Auttaa irrottamaan limaa.

Olen ihan otettu kaikista saamistani neuvoista. Ihanaa välittämistä. Melkein tekisi mieli kokeilla samantien ihan kaikkia. Tyydyin ensihätään kuitenkin teehen, sitruunaan ja hunajaan. Kävin maanantaina jo lääkärissä ja keuhkoista ei kuulunut mitään epäselvää. Sain reseptinä Erdopectiä joka on minulle uusi kokemus, sekä Codesan Compia. Ehkä tämä tästä pikkuhiljaa helpottaa.

Pärnu stole my heart