Tragedia, jonka ei olisi tarvinnut tapahtua

Oli aika pysäyttävä kokemus saapua paikalle, jossa on tapahtunut kauhea tragedia, jollaista ei olisi saanut tapahtua ja jonka syy ei varmaankaan koskaan selviä. Syyskuussa 42 vuotta sitten maailmaa järkytti kuninkaallinen suru-uutinen, Monacon ruhtinatar Grace, entinen Hollywood-tähti Grace Kelly, oli kuollut auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin. 



Onnettomuus tapahtui 13.9. 1982, kun Grace oli viemässä 17-vuotiasta tytärtään Stephanieta Pariisin-junaa autollaan, vuoden 1971 mallia olevalla vihreällä automaattivaihteisella Rover 3500:lla. Stephanie oli aloittamassa koulun Pariisissa ja Kelly halusi saattaa hänet junaan. Eräs tarina, ehkä se todenmukaisin kertoo, että ruhtinatar sai lievän aivohalvauksen ja menetti autonsa hallinnan. Aivohalvaus olisi ollut seurausta Gracen kärsimistä valtavista päänsäryistä, joita on hän oli alkanut kärsimään alkuvuodesta 1982. Päänsärkyjen aikana hänen verenpaineensa oli noussut poikkeuksellisen korkealle. Päänsäryt muuttuivat lamaannuttaviksi kesällä 1982. 

Heillä oli ollut niin paljon matkatavaraa mukanaan, ettei autoon mahtunut enää kolmatta ihmistä. Grace Kelly oli päättänyt ajaa autoa itse, vaikka kuljettaja oli tarjoutunut heidät kyyditsemään kahteen kertaan, ensin tavarat ja sitten ihmiset, mutta Grace oli kieltäytynyt. 

Grace Kelly oli lähtenyt ajamaan maaseutu-asunnoltaan La Turbiesta Monacoon. Reilut kolme kilometriä ajettuaan vastaan tuli erittäin tiukka oikealle kääntyvä neulansilmämutka, joka vaatii voimakasta jarruttamista ja tarkkaa ohjaamista. Kelly menetti auton hallinnan ennen käännöstä, ja ajoi läpi tietä reunustavasta tukimuurista suoraan jyrkänteeseen. Tuossa muurissa näkyy edelleenkin onnettomuuskohta, sitä on yritetty paikata huomaamattomaksi. 

Kyydissä ollut prinsessa Stephanie on kertonut yrittäneensä pysäyttää auton vetämällä käsijarrusta ja vääntämällä vaihdekeppiä pysäköintiasentoon. Hän on pohtinut jälkikäteen, painoiko hänen äitinsä mahdollisesti kaasua jarrun sijasta. Auto lensi ilmassa, törmäsi männyn oksiin ja vieri rinnettä alas noin 40 metrin matkan. Grace jäi puristuksiin takapenkille ja Stephanie hansikaslokeron alle. Kummallakaan ei ollut turvavöitä. 

Lähistöllä töissä ollut puutarhuri kuuli rysäyksen ja riensi apuun. Hän muistaa vetäneensä lievät vammat saaneen Stephanien ulos autosta. Palokunta sai Grace Kellyn ulos autosta. Kelly oli vielä elossa, mutta tajuton. Ruhtinatar ei palannut enää tajuihinsa. 

Stephanie selvisi vain hyvin lievillä vammoilla, mutta Gracella oli useita luunmurtumia ja hän oli saanut kaksi aivohalvausta. Lääkäreiden mukaan ensimmäinen aiheutti onnettomuuden ja toinen seurasi onnettomuuden jälkeeen. Mitään ei ollut tehtävissä. Grace oli koomassa 24 tuntia, jonka jälkeen hänet julistettiin aivokuolleeksi. Lopulta hänen puolisonsa, ruhtinas Rainier päätti elintoimintoja ylläpitävien laitteiden sulkemisesta. Grace oli kuollessaan 52-vuotias. 

Jälkikäteen Stephanie on kertonut äitinsä huutaneen 'auto ei pysähdy, jarrut ei toimi'. Hän kertoi äitinsä menneen paniikkiin. Stephanie yritti kaikin tavoin saada autoa pysähtymään tuloksetta. Stephanie kärsi pitkään onnettomuuden aiheuttamasta traumasta, sekä tietenkin oman äitinsä kuolemasta. Hän ei edelleenkään pysty ajamaan tuota tietä, vaikka istuisi vain kyydissä. 

Onnettomuudesta on liikkunut myös paljon erilaisia spekulaatioita. On epäilty, että alaikäinen Stephanie olisi ollut ratissa, tai, että heillä olisi ollut riitaa, ja Stephanie olisi tarttunut rattiin. On huhuttu, että Mafia olisi käpälöinyt autoa ja aiheuttanut Gracen kuoleman. 

Karu onnettomuus jätti Monacon perheen rikkonaiseksi. Olen surrut lasten kohtaloa, sekä tuntenut sympatiaa surunmurtamaa Rainieria kohtaan. 

Ajaessamme alas La Turbien kylästä kohti onnettomuuspaikkaa, tie laskee pitkään alaspäin loivasti. Välillä on tosiaan yllättävänkin pitkää suoraa kunnes äkkiä tulee neulansilmä. Kohtalokasta paikkaa edeltää hieman jyrkempi pitkä alamäki ja tämä surullisen kuuluisa neulansilmä. Ajamme tien oikeaa laitaa ja jarruja saa painaa ihan huolella kääntäen rattia samalla nopeasti oikealle. Kohta on hyvin jyrkkä. Pysäytimme auton pikkutielle mutkan vasemmalle puolen, ja kävin katsomassa onnettomuuskohtaa. Kivimuurissa erottuu auton mentävä jälki vaikka sitä on korjailtu. Muurin eteen on rakennettu nykyaikaisempi tukimuuri. Kohta on korkealla ja sieltä on huumaava näky välimerelle. Voin vain kuvitella sen kauhun, kun Grace Kelly on tajunnut ettei auton vauhti hidastu. Jarrujen on ollut pakko olla toimimatta jo pitemmän matkaa, ja auto on syöksynyt hirveällä vauhdilla ja voimalla alas rotkoon. 




















Kommentit