Historian havinaa Teemu Keskisarjan silmin

Kenraalin elkein historioitsija, kirjailija Teemu Keskisarja aloitti luennon Karkkilan kaupunginkirjastossa pimeänä iltana marraskuuta 2017.


















"Mannerheim" hän aloitti melkein huutaen, ja jatkoi aiheesta illan loppuun saakka. Tätä ennen Keskisarja saapui vaatimattomasti ääriään myöten täynnä olevaan luentohuoneeseen tavaramerkkinsä vaaleanpunaisen repun ja sinisen Ikea-kassin kanssa. Keskisarja kertoi meille Mannerheimista Suomen kohtaloissa sata vuotta sitten vuosina 1917-1918. Mannerheim oli tuolloin vielä tuiki tuntematon suomen kansalle. Hän oli käymässä läpi kovaa elämänkoulua päätyen melkein postinjakajaksi koska tykkäsi heittäytyä liikaa huvittelun ja alkoholin vietäväksi, jonka myötä seurasi ikäviä lieveilmiöitä. Ikävin taisi olla potkut Haminan kadettikoulusta mukamas riettaan käytöksen vuoksi. Mannerheim oli eräskin ilta tekeytynyt nukkumaan, mutta nukkujaksi sänkyynsä itsensä sijasta tehnytkin mytyn peitostaan. Kateellinen kiusaamansa koulukaveri antoi ilmeisestikin Mannerheimin ilmi, että kannattaisi käydä tsiigaamassa tämän sänky, ja Mannerheim narahti luvattomasta omasta iltavapaasta.

Illanviettoja, ja huvittelua maksullisten naisten kanssa jopa suosittiin Haminan kadettikoulussa, mutta erehtyminen sammumaan homomiehen kanssa samaan huoneeseen, kenenkään tietämättä sen tarkemmin sen illan tapahtumien kulusta, oli pahinta mitä voi sattua ja Mannerheim sai koulusta potkut. Mannerheimin elämään on mahtunut kaikenmoista ja onneksi meillä on Teemu Keskisarja kertomassa niistä. Tosin keväällä Louhisaaressa käydessämme hän kertoi, että Mannerheimin tutkiminen oli nyt todellakin siinä - ellei jostakin kätköistä löydy Mannerheimin salattu päiväkirja täynnä paljastuksia.

Illan luennolla Keskisarja kertoi meille Suomen oloista juuri ennen sisällissodan puhkeamista. Aika ennen sotaa oli Suomelle vielä suhteellisen hyvinvoivaa. Meitä oli silloin kolme miljoonaa ja Ruotsin vallan jäljiltä Suomen yhteiskunnan perusta oli kunnossa. Tilaisuuden lopussa oli mahdollista ostaa Teemun kirjoja hänen signeerauksellaan. Ostin kirjat 1917 ja Suomen ainoa sarjamurhaaja. Mua jäi ihan hitusen vaivaamaan, etten ostanut myös kirjaa Kyynelten kallio, mutta sen ehtii kyllä. Ystäväni Maarit oli leiponut Teemulle kiitokseksi saaristolaisleivän, jonka totuudella tiedän olevan maailman parasta. Teemu yritti ostaa juurikin samaista leipää Louhisaaren kierroksella keväällä, eikä sitä mukaansa valitettavasti saanut. Nyt sai, ja kyllä hymyilikin mies kunnolla. En varmaan ole koskaan hänen nähnytkään hymyilevän. Keskisarja kiertelee luennoimassa ympäri Suomea ja seuraavan kerran lähinnä pääkaupunkia hänet tapaa Hyvinkäällä 1.2.2018, sinne siis.