Erilainen matka
Mummini Lahja syntyi pian suurlakon päätyttyä itsenäiseen Suomeen Parikkalassa 18.12.1917. Hän muutti 21 vuotiaana vuonna 1938 Simpeleelle ja meni naimisiin samana vuonna ensimmäisen aviomiehensä kanssa. Haluan saada mahdollisimman paljon selville Yrjöstä, joka kaatui jatkosodan alussa kesällä 1941. He ehtivät olla naimisissa kolme vuotta. Rautjärvellä on Kollaa ja Simo Häyhä-museo, joka keskittyy talvisodan vaiheisiin ja käsittelee Rautjärveläisten miesten osuutta sodassa, erityisesti kuulua tarkka-ampujaa Simo Häyhää joka on suorastaan legenda. Museosta saattaa hyvinkin löytyä tietoa isoäitini vain 26-vuotiaana menehtyneestä puolisosta, joka oli juurikin Rautjärven poikia.
Minua harmittaa tämän sotamiehen kohtalo, toisaalta itseäni ei olisi olemassa jos näin ei olisi käynyt. Minulla on pakottava tarve päästä näkemään paikka jonne hänet on haudattu. Yrjön hauta on Rautjärven sankarihautausmaalla. Hautalaatta on viidentenä sankarihautamuurin keskellä olevasta monumentista. Alla olevassa kuvassa on sankarihautoja Simpeleen hautausmaalla (nykyinen Rautjärven hautausmaa) 12.7.1941. Yrjö kaatui 6.7.1941, tänä vuona tulee siten kuluneeksi 80 vuotta hänen kuolemastaan.
Muistan mummini kertoneen paljonkin elämästään Parikkalassa ja Simpeleen Änkilässä, aika on vain kullannut kaikki muistot. Sen muistan, että isoäitini mainitsi ”sinne jäi ryssille kaikki” tarkoittaen taloa, tilaa ja eläimiä. He polttivat evakkoon lähtiessään kotinsa - aivan kaiken, ettei neuvostoliittolaisille vain jäisi mitään. Sittemmin Simpeleen Änkilä palautettiin takaisin Suomelle. Palan halusta päästä näkemään noita seutuja.
Mannerheim vieraili Simpeleellä jatkosodan hyökkäysvaiheessa vain hetki sen jälkeen kun Yrjö oli kaatunut. Kuvassa taustalla Simpeleen 15. divisioonan tilapäinen esikunta, joka on edelleenkin yksi Rautjärven kahdestakymmenennestä sotahistoriakohteesta. Yrjö palveli 23. rajakomppaniassa sotamiehenä, komppaniaan kuului yhdeksän miestä.
Kommentit
Lähetä kommentti