Gorges De Daluis & Gorges Du Cians

Vain noin sadan kilometrin päässä Monacosta sijaitsee huikeat Daluisin ja Cians'n rotkot. Lähdimme lauantai-aamuna ajelemaan täältä meiltä Fayencesta kohti näitä rotkomaisemia, meiltä täältä on matkaa tuonne saman verran. Ei mennyt kauaa kun jo ajelimme serpentiinitietä yhä ylemmäs ja maisemat alkoivat olla myös sen mukaiset. Huikeaa! Ihanaa, kun ei ollut kiire minnekään, sen kun menimme vain ja nautimme. Tai no, aika usein sai jännittää miten leveästi jokin ranskalainen kuski kurvaa jonkun mutkan kohti. Täytyy sanoa, että ovat ihan hulluja pääsääntöisesti koko ajan. Täällä tullaan leveästi kuin maailmanomistaja, ja kovaa. Ehkä hitusen saatetaan käyttää jarrua jossakin mutkassa jos viitsitään. Ja auta armias jos ranskalainen joutuu suomalaisen auton perään, se todellakin pitää ohittaa oli tilanne, taikka paikka mikä tahansa. Moottoripyörillä tuntuu olevan jotkin ihan omat säännöt, keskellä tietää saa ajaa ja tuntuu, että autojen tulee väistää. 



Ajeltuamme tunnin ja 45 minuuttia aloimme saapumaan ensimmäiselle rotkolle. Ihan käsittämättömän upeaa. En olekaan koskaan missään päin maailmaan nähnyt niin erikoista tummanruskeanpunertavaa kiveä kuin tuolla. Se on rautaoksidin muodostamaa, ja on myös huokoista. Hyvin mielenkiintoista. 

Välimatkaa Daluisin rotkolta Cians'n rotkolle on noin 40 kilmetrin (50 minuutin verran). Päätimme ajaa Cians'lle pohjoisempaa vuoristotietä myöten. Ajoimme huikeaa D-16 tietä myöten Valbergin kylän läpi, joka sijaitsee 1660 metrissä. Jyrkkyysaste ajaessa oli melkein koko ajan noin 7 prosenttia, välillä enemmän. Vesipullo rutisi vieressä itsekseen pidikkeessään, korvat menivät välillä lukkoon. Ollaan me korkeammallakin ajeltu, mutta ei koskaan Ranskassa. Oli hyvin jylhää ja kaunista. Ylhäällä lämpötila oli ainoastaan 7 astetta, kun alhaalla Fayencessä se oli 19 astetta. Oscar näki lunta sitten tammikuun, oli kivaa.

Nämä rotkot ovat Rivieran piilossa ovena helmi, ja aivan ehdottomasti käymisen arvoiset. Tässä meidän lähellä noin 40 kilometrin päässä toiseen suuntaan on Verdonin rotko, Euroopan Grand Kanjoniksikin kutsuttu. Se taitaa jäädä toiseen kertaan. Huikeaa vaihtelevaa maisemaa täällä Etelä-Ranskassa. 













Kommentit