Sagres

Vietimme oikeastaan koko viikonlopun Portugalin äärimmäisellä niemellä Sagresissa. Se on vaan niin huikea paikka, ettei siitä meinaa saada millään tarpeeksi. "Maailman ääri" sisältää toinen toistaan hienompia rantoja. Niitä ja aaltoja vain tuijottaa hypnoottisena. Meren valtavaa pauhua voisi seurata vaikka kuinka pitkään. 

Lauantaina kävimme Praia do Zavialilla, Sagresin vasemmalla puolen. Sinne oli ennustettu Surf-forecastin (juu, seuraan tätä nykyään silmä tarkkana) mukaan isoja aaltoja. Ranta oli juuri sellainen mitä kuvittelin, komeat kalliomaisemat reunustivat suhteellisen pientä rantaa, upeat noin neljä metriä korkeat aallot kohtasivat rannan yhä uudelleen ja uudelleen. Kaksi tanskalaista auringonpaahtamaa surfaria tulivat myös katselemaan rannalle mikä meininki, muita ihmisiä istuskeli matkailuautoissaan odottamassa sään kehittymistä. Minä vaan kuvasin ja ihailin. 

Kävimme myöskin Praia da Barrigalla, joka sijaitsee Sagresin oikealla puolella. Löysimme rannalle ihan vahingossa, meidän piti mennä kokonaan toiselle rannalle. Jokin tietyömaa oli blokannut kaistan liikenneympyrästä tälle rannalle, ja lähdimme suunnistamaan mututuntumalla edemmäs. Ajoimme pitkän matkaa punaisen väristä hiekkatietä keskellä trooppista metsää yhä edemmäs, maisema alkoi muuttumaan karummaksi ja pian olimmekin perillä. Portugalin vaihteleva luonto on kyllä todella kaunis. Ranta oli mykistävä. Siellä mustalla laavakiven muodostamalla rannalla tunsi itsensä todella pieneksi. Minusta tuntui kuin vuoret ympärillä olisivat tulleet siihen vasta eilen. Minun oli kosketeltava laavakiveä, eon ollut tuollaista nähnyt ennen, en ainakaan muista, että olisin. Ranta on hyvin karu, mutta hyvin kaunis. Valtavat aallot pauhasivat edessämme ja poikaa nauratti kastuvatko kengät vai ei. Instakuvia tältä rannalta ei ole paljoa, ja se kertoo, ettei siellä käy paljoa ihmisiä. Olikin tunne, että olimme löytäneet todellisen aarteen. 

Sunnuntaina lähdimme uudelleen Sagresia kohti. Meilläpäin Porchesissa sateli, mutta Portugalin äärimmäiseen niemeen oli luvattu aurinkoista, ja näinhän se tekikin. Kävimme aivan ensin Praia do Tonelissa, joka on pieni ranta aivan Sagresin kupeessa, sinnekin löysimme aivan sattumalta. Aallot olivat todella isoja. Siitä jatkoimme Praia Do Belichen rannalle, jossa vihdoinkin näimme surffareita. Olin aivan innoissani. Upeaa seurattavaa. Rannalle laskeudutaan jyrkkiä kivirappusia myöten ja vaivannäkö on taattu. 










































































Kommentit