Perjantai 5.1.2023

Halusin kirjoittaa tänne meidän tammikuisesta perjantaipäivästä, joka oli varmasti kaikille suomalaisille jollakin tavoin erilainen. Sähkön hinta oli ennätyksellisen korkealla, pahimmillaan 2,4 euroa kilowattitunnilta. Meillä talo lämpiää sähköllä, ja meillä on pörssisähkö, joten tuon päivän suorastaan järkyttävä sähkön hinta pakotti pohtimaan vaihtoehtoisia tapoja lämmityksen ja oikeastaan vähän kaiken suhteen. Mies on kantanut niska vääränä puita sisälle koko viikon kovien pakkasten vuoksi, ja sama linja jatkui myös perjantaina - paljon tiiviimpänä. Onneksi hän tekee pääsääntöisesti töitä etänä, joten taloa saa lämmitettyä puilla hyvin. Olisin itse osallistunut puun kantoon, mutta menin rikkomaan selkäni keskiviikkoaamuna, viimeisenä lomapäivänäni, joten minusta ei valitettavasti tämän suhteen ollut mitään apua. 



Tuo perjantai jää mieleeni kuitenkin omalla tavalla kauniina, ja turvallisena. Meillä ei ollut mitään hätää. Pakkasta oli -21 astetta. Kaikki lattialämmitykset otettiin pois heti aamulla jo ennen seitsemää. Irrotettiin kaikki ne johdot pois pistorasioista mitä vain pystyi, pyykkiä ei oltu pesty koko viikkona, eikä ajateltukaan pyykkäämistä tuona perjantaina. Astiakasa kasvoi keittiössä, mutta en antanut sen haitata. Ei tullut mieleenkään laittaa tiskikonetta päälle, taikka alkaa tuhlaamaan lämmintä vettä käsitiskiin. Suihkut jätimme seuraavaan päivään myöskin. Meillä taisi palaa valo tuona päivänä oikeastaan vain jääkaapissa ja kannettavassa retkilampussa. Mies keitti meille päivälliseksi retkikeittimellä perunat ja valmisti makkarakastikkeen myöskin retkikeittimellä. Söimme tunnelmallisesti kynttilänvalossa, ja se oli oikeastaan aika ihanaa. Kotia valaisi koko pimeän illan lukuisat tuikkukynttilät. Kiitos varaavan takan, kylmä ei pahemmin vaivannut. Läppäriltä katseltiin päivän Pikku Kakkonen, ja Hakekaa kätilö. Perjantaileffana katseltiin Super Mario Brosia, ja sitäkin läppäriltä. Virtaa laitteisiin sai valmiiksi ladatusta varavirtalähteestä, ja tarvittaessa meiltä löytyy talon lämmittämiseen myös isompi kaasulämmitin.











Oscarille meinasi riittää pimeä ja tunnelmat juuri kello 19, kaikista kalleimpaan aikaan, ja hän menikin ihan hetkeksi huoneeseensa leikkimään valot päällä. Muttei hän ollut siellä kauaa, ja kiltisti sammutti perässään valot. Tämä päivä jää mieliin. Mietin kaikkia niitä, joilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin vain käyttää pörssisähköä. Viime vuonna pahimman hintapiikin aikaan (60 senttiä kilowattitunnilta) hallitus ryhtyi toimiin, tänä vuonna hallitus ei herännyt ollenkaan. Tällainen ryöstöhinta ei täytä millään tavoin hyvinvointivaltion tunnusmerkkejä. Voi olla markkinahintavaihteluita, mutta ei tällaista. Onneksi pörssisähkö on kuitenkin pääsääntöisesti edullista, mutta ei voi olla, että yhtenä päivänä hinta voi olla ihan mitä vain. 

Kommentit