Röyksopp - Electric Tour, Oslo














Oslon Storgatalla sijaitseva kiva olutbaari Brygg sai aivan uuden merkityksen elämässäni lauantaina 25.2.2023. Baari toimi kokoontumispaikkana meille Röyksopp-faneille ympäri maailman ennen Oslon keikkaa. Meitä oli Saksasta, Kroatiasta, Espanjasta, Englannista, Yhdysvalloista, Alankomaista, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Unkarista minun edustaen Suomea. Aivan mieletön miitti ja miten upeita ihmisiä. 

Me naurettiin kippurassa miten montaa eri tapaa on lausua Röyksopp. Sain kuulla viimeinkin nimen tarkoituksen, se tarkoittaa savuavaa sientä. Kyselimme toistemme lempibiisejä ja totesimme, että on mahdotonta luetella vain yhtä. 

Olen itse kuunnellut Röyksoppia sen alusta alkaen, yli 20 vuotta. Ensin tuli LP Melody A.M. jossa soivat Eple ja Poor Leno. Tämän jälkeen vuonna 2005 ilmestyi LP The Understanding jonka myötä ilmestynyt What Else Is There? ja vei jalat alta tyystin. Tuohon kappaleeseen en ole kyllästynyt vielä tänäkään päivänä. Muistan kun kävelin töistä kotiin Sörnäisten rantatiellä vuoden 2010 elokuussa, ja toistin uudelleen ja uudelleen korvakuulokkeissani biisiä The Drug. Muistan tuon siksi kun Venäjällä Moskovan lähettyvillä roihusi voimakkaat metsäpalot jonka sankka savu kantautui Suomeen saakka. Biisiä I Had This Thing luulisin kuulleeni jo puhki, mutta ei, en kyllästy siihen koskaan - rakastan sitä. Samoin on You Don’t Have a Cluen kanssa. Erotessani poikieni isästä vuonna 2009 biisistä tuli minulle merkityksellinen. Viime vuonna Spotifyn kuunnelluin biisini oli This Time, This Place ja tänäkin vuonna sama jatkuu myös Impossiblen ja The Nightin myötä. Tuo minun ikäinen Bergenissä asuva kaksikko on vain niin hyvä, ettei mitään rajaa. Pysyvät aina vain pinnalla, enkä yhtään ihmettele. 

Tuossa piskuisessa Oslolaisessa baarissa me tuiki tuntemattomat juttelimme sinä lauantaina niin kuin olisimme aina tunteneet, musiikki todellakin yhdistää. Norjalainen Andreas oli mukana 13-vuotiaan poikansa kanssa ja Saksalainen Finn 49-vuotiaan isänsä. Oli elektroniikkaa opiskeleva Magnus Norjan Bergenistä yhdessä Espanjalainen opiskelijaystävänsä kanssa. Oli Suomen kieltä kovasti ihaileva Agata Kroatiasta joka kysyi minulta miten lausutaan onnellinen, ja tavasi sitä ihastellen pitkään. Oli Richard Unkarista, joka oli juuri eronnut, mutta kaikki oli kuulemma just fine. Hän oli lahjoittanut ex-puolisolleen ostamansa lipun AirBnb-isännälleen. 

Me kauhisteltiin suorastaan törkeää oluttuopin hintaa (180 kruunua), ja opiskelijakaverukset kävivätkin välillä kaupassa ostamassa olutta majoitukseensa, afterpartyilleen. Norjassa olutta saa ostaa kaupoista lauantaisin vain kello 18 saakka. 

Herkuteltiin ajatuksella, että Oslon keikalla, joka käsitti 10 000 hengen yleisön, on pakko olla live-esiintyjiä, mitä ei missään muualla Electric Tourilla nähty. Ja näinhän myös kävi, kolmin kappalein! Keikalla olivat mukana Astrid S., Gunhild Ramsay Kovacs ja Susanne Sundfør. Se oli aivan uskomatonta! (Ja sai jälkeenpäin aikaan myös pientä kritiikkiä). Itse pohdin valitessani keikkakaupunkia, että Norjassa (Röyksoppin kotimaassa) on pakko olla jotakin erityistä. 

Henkilö, joka tämän miitin järjesti (Shyan nimeltään) on Facebookin Röyksopp-ryhmän moderaattori Los Angelesista. Hän sai keikan jälkeen Warner Brosilta puhelun. Häntä pyydettiin takaisin Oslo Spektrumille, ja sinnehän hän yhdessä Nickin ja Agatan kanssa lähtivät juoksujalkaa. Me muut olimme eksyneet toisistamme keikan aikana. Itse tein elämäni virheen, ja lähdin käymään sieltä front rowsta keikan loppupuolella vessassa. Big mistake! Ei ollut mitään tsänssiä päästä takaisin omalle paikalle. Kadun sitä vessareissua varmasti lopun elämääni. Shyan, Nick ja Agata pääsivät tapaamaan Sveiniä ja Torbjørniä. 

Ilta oli minulle todella upea ja merkityksellinen. Tulen muistamaan näitä kaikkia tapaamiani ihmisiä suurella lämmöllä. Tästä tulee minulle yksi rakkain muisto. Oslon konsertista on nyt kulunut viikko, ja olen ollut ihan Super energinen koko viikon. Kesäkuun 16. päivä Röyksopp tulee Suomen Turkuun, sitä odotellessa ❤️

Kommentit