Partnachklamm Gorge

Päätettiin reissun päätteeksi koluta Partnachklamin rotko. Meillä oli ajatuksena kävellä se läpi jo ensimmäisenä matkapäivänämme, mutta aikataulu ei antanut myöten. Rotko on hulppea nähtävyys, sitä ei kannata missata jos joskus Garmisch-Partenkirchehiin tulee.

Partnachklamin rotko on reilu 700 metriä pitkä ja 80 metriä syvä. Se sijaitsee Reintalin laaksossa, Garmish-Partenkirchenin kupeessa, Garmishin Olympiakylän ja mäkihyppytornin läheisyydessä. Partnachklamista tehtiin luonnonmuistomerkki vuonna 1912 ja paikka on suojeltu.


Ensiksi tulee mainita, että jos kesäaikaan tuonne rotkoon mieli halajaa, kannattaa suojautua edes jotenkuten sadevarustein (mutta ei sateenvarjoa, sillä ei rotkossa tee yhtään mitään). Vettä tihkuu, solisee ja tippuu joka puolelta ja aika äkkiä on itse päästä varpaisiin sekä varusteet märkinä. Jos on vähänkään kalliimpi objektiivikamera mukana, se kannattaa suojata.



Partnachklam on suosittu kohde, meidän lisäksemme hyvin monella muullakin matkaajalla oli päämääränä tiistaina 2.8. tuo. Tasainen ihmisvirta eteni kohti Partnachklamin porttia jossa kerätään pääsymaksu, 4 euroa per aikuinen. Tuloilla ylläpidetään puistoa. Ihmisvirta hieman haittaa kulkua itse rotkon uumenissa, käytävät ovat ahtaita ja siellä ei voi joka kulmaan jäädä kuvaamaan huikeita kallionseinämiä vaikka kuinka mieli tekisi, muut ei pääse etenemään. Silti heitän paikalle hyvät ylävitoset.



Paikan päälle tultaessa auto tulee jättää maksulliseen parkkiin Olympiakylän läheisyyteen. Tästä kävelee viidentoista minuutin verran Partnachklamille. Ihmisvirta tosiaan soljuu eteenpäin, niin mekin. En muistanut enää, että hieman ennen Partnachklamin porttia on pieni levähdysalue ravintoloineen. Sieltä lähtee todella pieni köysiratashissi ylös vuorille Graseckin hotellin taa. Meidän olisi tullut nousta tällä ylös ja aloittaa samoilu rotkossa ikäänkuin väärään suuntaan. Meille suositeltiin tätä tapaa talvella 2012 kun viimeksi paikan päällä kävimme. Matka on täten paljon helpompi. Rotko nousee normaaliin suuntaan mentäessä kevyesti koko ajan ylöspäin. Sen jälkeen alkaa metsäosuus, jossa hyväkuntoinen polku etenee jyrkästi yhä ylöspäin kohti Graseckin hotellia. Tulimme patikoituamme juurikin Graseck Bahn Cablea käyttäen alas.





Aikaa meillä kului patikointiin nelisen tuntia sisältäen huilitauon ylhäällä hotellin terassilla. Sieltä on huikeat näkymät vuorille. Partncahklam on upea niin kesällä kuin talvella.

Partnachklamin läpileikkaus