Länsi kohtaa idän

Tuli tehtyä nyt viikolla pikareissu Pietariin. Olin mielenkiinnolla odottanut tältä ensimmäiseltä Pietarin reissultani vanhaa ja ränsistynyttä nähtävää, mutta mitä vielä. Pietarihan on upea, iso ja puhdas miljoonakaupunki, meillä täällä Helsingissä näkee enemmän kurjuutta ja kerjäläisiä kuin siellä. Tosin maahantulomuodollisuudet oli ainakin laivalla mentäessä tehty mahdottoman hankaliksi. Pietari vetäisi turisteja varmaan tuplat ajankohtaan nähden jos meneminen sinne olisi edes hieman helpompaa. Ihan naurettavaa, että yksi pieni laivalastillinen (meitä oli vähän) sai jonottaa passintarkastukseen melkein tunnin. Vertaan nyt maahantuloa jenkkeihin, jossa jonossa seisoo sentään satoja ihmisiä.



Pietarissa on paljon palatseja, siltoja ja kanaaleja. Nyt ei kelit ihan osuneet kohdilleen, oli pilvistä, mutta voisin kuvitella kuinka kesällä tuolla olisi hienoa kävellä ympäri kaupunkia ja mennä jollakin laivalla juuri jossakin Nevan kanaaleista. Tai kävelemisestä en tiedä, koska siellä kaikki on niin suurta. Löytyy aukiota ja puistoa. Sekin tuli yllätyksenä, että Pietari on sen verran kallis shoppailukaupunki, että paikallisetkin tulevat tänne Helsinkiin siksi ostoksille.



Luulin autokannan olevan vanhempaa, mutta kaduilla vilisti toinen toistaan uudempia menopelejä. Liikenne ei mielestäni ollut niin kaaottista, mitä olin odottanut. Toki ruuhkat siellä olivat eri mittakaavassa kuin meillä. Uskaltauduin jopa itse ylittämään erään vilkkaan tien, tosin siinä oli liikenenvalot sekuntikellon kansssa näyttämässä paljonko minulla on aikaa mennä sen tien yli. Olin ottamassa kuvaa Iisakin kirkosta joka on niin iso, ettei sitä tahtonut saada mitenkään päin kuvaan mukaan. Sai kävellä suurin piirtein kirkon edustalla olevan puiston puoliväliin saakka jotta onnistuu.



Naiset olivat näyttävän näköisiä, muodikkaita ja kulkivat ylväinä pitkin Pietarin katuja. Pietarissa on maailmaankuulu balettikoulu, olisi ihana päästä vierailemaan siellä jos se vain on mahdollista. Oppilaat asuvat koulun asuntolassa, jotkut jopa seitsemänvuotiaista saakka. Ei ole mikään ihme siis jos venäläinen baletti on maailmankuulua.



Mutta jos Pietariin haluaa vartavasten shoppaamaan niin ehkäpä ainoa hyvä paikka sille on Pietarin reilu neljä kilometriä pitkä pääkatu Nevski Prospekt jonka varrella on useita kauppoja ja pari kauppakeskusta. Sieltä lähiymäpäristöstä löytyy myös kaupungin parhaat ravintolat. Kävimme syömässä Brasserie Metropolessa. Söimme siellä kolmen ruokalajin lounaan. Alkupalakssi oli hyvää sienikeittoa, pääruoaksi ihanaa lohta kasvisten kera ja jälkiruoaksi saimme kahvin kanssa nauttia tuhtia suklaapähkinäkakkua. Oli hyvää.








Jos tästä vielä jokin kerta lähtisin uudelleen Pietariin niin menisin Eremitaasin talvipalatsiin, jossa on noin kolme miljoonaa taide-esinettä, talvipalatsi on yksi maailman suurimmista museioista.












Kommentit