Tukholma

Tässä suu täynnä laivan tax free karkkeja kirjoittelen ihanasta Tukholman reissusta. Parasta tässä työseminaarissa oli ehdottomasti hulvaton oleskelu työkavereitten kanssa, me naurettiin eilen illalla laivan baarissa ihan kippurassa kuin sovellettiin seminaarin antia omaan työhön. Ihmisiä on erään psykologin mukaan kuulemma vihreää, punaista, sinistä ja keltaista sorttia. Sininen ihminen on sellainen tyyni, tekee kaiken huolella, saa aikaan ja on tarkka, ahdistuu jos heti työpaikalle tullessaan joutuu ennen aamukahvia keskustelemaan työasioista kollegan kanssa. Keltainen ihminen on sellainen iloinen huithapeli, kälättää enemmän kuin saa aikaan mutta saa myös aikaan kun sille tuulelle sopii. On myös ensimmäisenä aamulla siellä työhuoneen ovella kysymässä päivän ohjelmasta. Punainen ihminen vaatii aikaansaannoksia, tärkeilee, toimii ja tekee. Vihreä on taas punaisen vastakohta, ymmärtää, luovii, sopii ja miettii asioita. En oikein osannut kohdistaa itseäni pelkästään yhteen väriin, mielestäni olen vähän jokaista jonakin hetkenä päivästä.



Tukholman satamassa hyppäsimme suoraan linja-autoon ja hurvisteltiin Ulriksdalin linnaan joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tukholman keskustasta.





Mieleeni jäi piskuisesta linnasta sen aivan ihana keittiö. Pystyin sieluni silmin melkein näkemään keittäjät siellä isojen patojen äärellä. Samoin jäi mieleeni kertomus linnaan aikoinaan tuodusta tummaihoisesta orjasta. Hänen tehtävänään oli huolehtia kuninkaan piipuista. Hän sai kylläkin jossakin kohti potkut kun sikareita ja tupakkaa alkoi katoamaan. Tässä kohti voisin kysyä miten orja saa potkut? Orjan virallinen työnimike oli muuten ihan vain neekeri. Ja tänä päivänäkin Tukholmassa asuu ja elää hänen jälkeläisiään, tämä asia on kuulemma ihan tutkittu juttu.




















Ulriksdalin linnassa asusteli Kustaa VI Aadolf ja kuningatar Louise vuodesta 1923 vuoteen 1973 saakka. Siellä vietettiin Prinsessa Victorian ja Madeleinen konfirmaatiotanssiaisia. Aadolf oli Ruotsin kuningas vuosina 1950-1973. Aadolf on nykyisen kuninkaan Kaarle Kustaan isoisä. Aadolf oli naimisissa kaksi kertaa ja hän sai viisi lasta ensimmäisestä avioliitosta englannin prinsessa Margareetan kanssa. Kuningatar Louise taasen oli Edinburghin herttua prinssi Philipin täti.

1600-luvun puolessa välissä linnassa istuttiin iltoja herrainhuoneessa pelaten ja olutta juoden. Herrainhuoneen molemmin puolin on makuuhuoneet jonne saattoi "heittäytyä" levolle jos alkoi oluen juonnin lomassa ramasemaan. Heittäytyminen ihanaan katettuun, tosin vain noin 120 senttiä pitkään sänkyyn, ei ollut niin huoletonta koska siihen aikaan nukuttiin istualteen. Pelättiin, että jos ihminen nukkuu makuulteen menevät ruumiin nesteet sekaisin ja se taas ei tiennyt hyvää. Pelättiin myös, että makuuasennossa suu menee ammolleen ja henki karkaa sitä kautta.



Linnassa on ensimmäisenä laatuaan olohuone, jossa saatettiin viettää tuntikausia aikaa oleskellen joko pianon, työpöydän taikka takkatulen ääressä riippuen tietysti päivän ajankohdasta. Olohuoneessa riittää tilaa 120 neliötä ja sen vieressä sijaitsee tanssisali jossa prinsessa Victorian ja Madeleinen rippijuhlia on vietetty.



Ulriksdalin linnassa ei saanut kuvata sisällä joten nämä kaksi patsaskuvaa ovat linnan lähellä sijaitsevasta kasvipuutarhasta. Miksei meidän Plantagen voi olla samantapainen?





Tukholmassa Madeleinen tulevat häät eivät näkyneet samalla tavalla kuin siskonsa Victorian. Nämä häät rahoitetaan yksityisvaroin ja kustantavat vain noin miljoonan kun taas Victorian häät maksoi valtio ja maksoivat huomattavasti enemmän. Madeleinen kihlajaiskuvasta ei olla tehty jääkaappimagneetteja eikä lautasia. Nämä ovat hyvin pienen mittakaavan häät, jota tosin kovasti maassa odotetaan.

Kuningatarparin kutsujen lähettäminen ei ole ollut helppoa. Tulevan sulhasen äiti on ollut naimisissa neljä kertaa, joten selvitettävää on riittänyt kelle kaikille kutsut pitää lähettää.

Eilen Madeleinelle oli käynyt huonosti. Hän oli erehtynyt ajamaan autollansa bussikaistaa ja saanut siitä hyvästä 1000 kruunun sakot. Että käy sitä vahinkoja paremmissakin piireissä.



Kommentit