Painavaa sanaa

Vaalit on tasan kuukauden päästä. Arvatkaa onko mulla hajuakaan ketä mä äänestäisin? Ei ole.
Mulla saattaa olla muutama ehdokas plakkarissa, mutta kun ei vaan tiedä sitten millään. Mua on jurppinut suunnattomasti työsskäyvänä palkansaajana verojen maksu. Ei paljoa naurata heinäkuussa katsoa palkkakuittia jossa näkyy lomarahat ja myös se kuinka paljon noista yhteensä veroja sitten maksan.

No, okei. Meidän perhe käyttää terveyspalveluja, lapsemme käyvät kouluja, ravataan kirjastoissa ja  käytettään julkista liikennettä. Kyllähän noista voi vähäsen veroja maksaa. Mutta mitä vastinetta me rahoille saamme?

Olen tapellut vanhemman poikani erityisopetuksesta ekasta luokasta lähtien. On jonotettu pojan vuoksi reilu vuosi psykiatrisiin tutkimuksiin vaikka tutkimuksiin olisi pitänyt päästä heti, mutta minkäs teet jonojen takia. Miehellä on ollut todella tiukat paikat kaksi kertaa. Hänet lähetettiin tulehdusarvojen ollessa kolmeasataa kotiin potemaan keuhkokuumetta. Seuraavana päivänä sentään tajusivat ottaa terveysasemalle osastohoitoon suonensisäiseen antibioottitiputukseen kera kahden muun antibiootin. Eivät suostuneet kylläkään testaamaan oliko kyseessä jopa sikainfluenssa, sen testaaminenhan olisi herrajumala maksanut rahaa kunnalle. Sama miehen jalan kanssa, johon tuli onnettomuuden myötä ammottava reikä. Vielä kuukauden päästä onnettomuudesta avoin haava puski eritettä, eikä haavanhoitaja tiennyt mitä haavalle tehdä, kysyi mieheltäkin jopa neuvoa. Tänä päivänä umpeutuneessa haavassa on hiekanjyviä, haittaa kuulemma vähäsen harrastamista.

Ystäväni lapsen skolioosia ei hoideta koska selkä ei ole tarpeeksi käyrä, miehen tyttö ei saanut hammasrautoja koska hampaat eivät olleet tarpeeksi vinot. Tytön mieltä hampaat kyllä vaivasi kovasti, onhan ulkonäkö nuorelle ihmiselle aikas tärkeä asia. Mutta pikku (yks hailee) asiahan yhden nuoren tytön mieli kunnalle on. No, eikun Tallinnaan hoidattamaan omalla rahalla ja vaivalla hampaat kuntoon.

Koska kansanedustajat heräisivät ajamaan oikeasti meidän tavallisten ihmisten asioita? Kyllä mä ymmärrän, että töitä on oltava ja niitä on tehtävä, mutta ei se työ ole pelkkä elämä. Tuon takia Katainen on karsiutunut listoiltani jo ajat sitten.

Aika vahvoilla listallani on Paavo Arhinmäki. Paavo kokee, että valtioitten metropoleilla kilpailun sijaan pitäisi keskittyä maanläheisimpiin asioihin. Oikein! Ensinnäkään Helsinki ei yllä (vielä) metropoliksi, sellaisia ovat New York, Lontoo taikka Pariisi. Tärkeintä on keskittyä peruskoulujen riittävän pieniin luokkakokoihin, terveysasemalle lääkärin vastaanotolle pääsemiseen jonottamatta taikka vanhuksille jo vindoinkin sitä inhimillistä kohtelua. Arhinmäen mielestä olisi myös kohtuullista jos asumiskustannuksiin menisi korkeintaan 20 - 25 % käteenjäävistä tuloista. Oikein! Tuota tavoitetta varsin lähellä ollaan Berliinissä, Tukholmassa ja Wienissä. Plussaa myös siitä, että Paavo on tätä meidän sukupolvea.

Listallani vahvoilla on myös Osmo Soininvaara. Ode on sitä mieltä, että jos arvonlisäveroa nostetaan, se nostaa myös palkansaajan työhön kohdistuvaa verokiilaa. Oikein! Meillä on noussut jo ihan tarpeeksi sähkövero, ruokavero ja mitkä lie verot. Nouseeko palkat yhtä lailla, ei. Osmo jaksaa ihmetellä demareiden Jutta Urpilaisen tuulesta temmattua ideaa, lapsivähennysten palauttamista verotuksessa. Kannatin aluksi oikein lämpimästi tätä Urpilaisen ajatusta, mutta tuo on Soininvaaran mukaan susi. Kovat on puheet, mutta mistä faktat tuon taustaksi? Ei mistään. Mitään ei ole paljastettu lapsivähennyksen palauttamisen sisällöstä. Eihän se Katainenkaan luvannut viime vaaleissa sairaanhoitajille yhtään mitään 500 euron korotuksia... ehei.

Entäs sitten Jan Vapaavuori? Valtion tulee hoitaa talouttaan kuin vastuulliset ihmiset hoitavat omia raha-asioitaan. Oikein! Mikään valtakunta ei ole koskaan rikastuttanut ihmisiä verotuksella. Oikein! Vapaavuori sanoo "Jokainen järkevä yksilö, perhe, yritys ja yhteiskunta ymmärtävät, etteivät sen menot voi olla tuloja suurempia. Jokainen vastuullinen toimija varautuu myös tulevaisuuteen. Kenelläkään ei ole moraalista oikeutta elää tulevien sukupolvien kustannuksella. Yksittäisellä ihmisellä tai yrityksellä on toki mahdollisuus tehdä hölmöjä päätöksiä omista asioistaan ja omilla rahoillaan, mutta kun kyse on yhteisistä asioista ja yhteisistä varoista - kuten politiikassa on, päätösten on oltava järkeviä ja vastuullisia. Siksi katteettomat vaalilupaukset ovat vastuuttomia. Siksi populismi politiikassa ei ole mistään kotoisin. Politiikka on arvoja, asenteita ja ihanteita. Politiikka on myös puheita ja linjauksia. Näitä kaikkia tarvitaan. Silti ne eivät vielä muuta maailmaa. Siksi tarvitaan enemmän tekoja ja vähemmän puhetta. Vaikka politiikkaa henkilöityy, pinnallistuu ja viihteellistyy, siinä on edelleen kyse vakavista asioista – meidän kaikkien yhteisistä asioista. Politiikka ei ole idols-kisa eikä missikilpailu." Niin oikein (taputtaa)! 


En niinkuin ymmärrä, että eikö esim. Kanki Kaikkosta hävetä? Jos hänellä on oikeus "lainata" nuorisosäätiöltä 4 000 euroa rahaa, eikö meillä kaikilla ole tismalleen sama oikeus? Tiura valehteli pesukoneasiassa ja Matti Vanhasella on paha dementia.  Jyrki Katainen on sanonut uskovansa, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat kun niistä kerrotaan suoraan. Kokoomus ei kyllä ole kertonut mitään talouden tosiasioihin liittyvää suoraan, vaan mm. muokkailee käsitteitä omiin tarkoitusperiin sopiviksi.  Sen sijaan kansa kyllä ymmärtää monia muita asioita. Katainen ei näytä itse ymmärtävän sitä, että juna kun menee ohitse, sitä on vaikea enää pysäyttää. Merikukka Forsiukselta kysyi eräs Vihtiläinen opettaja mihin ovat päätyneet eräälle Vihtiläiselle koululle budjetoitu rahasumma, ei osannut vastata...


Olen vakavasti sitä mieltä, että meille kansalaisille tulisi maksaa samalla tavalla tulospalkkaa kuin useissa yrityksissä on tapana (pikkaisen käänteisesti tosin). Asetetaan realistinen tavoite vaaleissa ja tehdään kaudella kaikki mahdollinen ja vähän enemmänkin sen eteen, ja jos ei toteudu niin laskennallinen sanktio tuosta edustajille.  Meidän täytyy alkaa iskemään nyrkiä pöytään, perkele!


Kommentit