Ihmisten vaalit

Avasin aamulla työpaikkani oven ja aivan samantien ihan kaikki tuntui erilaiselta. Oli kuntavaalien jälkeinen aurinkoinen maanantai, ja vielä aamulla Helsingin kaupungintalo oli hyvin hiljainen. Rupattelin vastaantulleitten työkavereitten kanssa. Ilmapiiri oli jollakin tavalla hyvin rento ja nauru herkässä. Helsingin uusi tuleva pormestari on selvinnyt, mutta kaikki muu on vielä hyvin avoinna. Toimin apulaispormestarin sihteerinä, ja saan tietää heinäkuun loppupuolella kenen kanssa tulen työskentelemään seuraavat neljä vuotta. Olo on haikea. Olen saanut tehdä töitä rautaisen ammattilaisen kanssa ja seurata näköalapaikalta miten Helsingin kaupungin päätöksenteko toimii. Tästä kesälomasta tulee varmasti hyvin odottava. 



Päivän koskettavin hetki oli saada todistaa lämmin kohtaaminen kahden Helsingin valtuustoon valitun kesken. Siinä halattiin lämpimästi ja onnen kyyneleitä vuodatettiin. Ihmiset ovat tehneet paljon töitä vaalien eteen koko pitkän ja raskaan koronakevään. Tänään odotus purkautui toisilla valtavalla onnella ja toisilla syvillä pettymyksen huokaisuilla. Ensikertalainen ehdokas sai yllättäen valtavan määrän ääniä ja toinen kuntaelämässä jo pitkään vaikuttanut tippuikin kaikkien yllätykseksi pois. 

Uusi valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran poikkeuksellisesti maanantaina 2. elokuuta valitsemaan itselleen puheenjohtajiston sekä kaupungille pormestarin ja apulaispormestarit. Jos kaikki menee suunnitellusti uusi pormestaristokunta aloittaa virallisesti luottamustoimensa tiistaina 3. elokuuta. 







Kommentit