Maailman paras saaristolaisleipä

Aina joulun lähestyessä alkaa tekemään mieli uunituoretta saaristolaisleipää. Sen valmistaminen on helppoa, mutta aikaa vievää. Olen aikaisemmin nakittanut taikinan vaivaamisen riuskan poikani tehtäväksi. Taikinaa ei tosin tarvitse vaivata, mutta ainesten sekoittaminen on hauiksissa tuntuvaa puuhaa.  Nykyisin kotona tämän homman hoitaa ihana yleiskone. Kaupan päälle kotiin saa huumaavan uunituoreen leivän tuoksun. Tämä leipä menee hetkessä, ja kelpaa vietäväksi vierailuille. Tätä on viety ihan historioitsija Teemu Keskisarjallekin lahjaksi - hän kuulemma on leivän suuri fani. 

AINEKSET

  • 1 litra piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamallasta
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
  • 1,5 dl vettä
  • 1/2 dl siirappia
TYÖVAIHEET
  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää sekoittaen joukkoon loput aineet, eli siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. 
  2. Sulata mikrossa voi ja voitele kolme 1,5 litran vuokaa. Vuoiksi sopii myös kaksi kahden litran vuokaa. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1  1/2 tuntia. 
  3. Kuumenna tällä välin uuni 175 asteeseen. Paista leivät keskitasolla noin 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1  1/2 tuntia, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Jos tuntuu, että pinta alkaa tummumaan liikaa, voi päällystää leivät foliolla ja jatkaa paistamista. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin, kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä. Tarjoile leivät kylmän voin kanssa, ihan parasta. 


Kommentit