Kunhan ihmettelen

Olen seurannut tiiviisti erään yksityisyrittäjän arkea. Töitä tehdään välillä yömyöhään, asiakkaita palvellaan sunnuntai-aamuisinkin hymyssä suin kello 8, kuunnellaan, autetaan, joustetaan, ja joustetaan. Itselläni on alkanut huumori loppumaan siitä, miten yksityisyrittäjän omaisuus ei ole minkään arvoista, vaikka kalustoa on investoitu kymmenillä tuhansilla euroilla. Tässä on nyt lyhyen ajan sisällä tapahtunut kaksi absurdia asiaa, joissa minun ymmärrys on loppunut.

Karpolle olisi asiaa.

Ensimmäinen tapaus koski pakettiauton vuokraamista. Vuokraaja venkuloi säännöllisesti vuokranmaksun kanssa, silti pakettiautoa oli pakko saada pitää, meneehän häneltä muuten elinkeino jos ei ole millä kulkea, yrittäjä jousti ja ymmärsi. Posti kantoi sakkolappuja säännöllisin väliajoin kun on niin kovin vaikeaa ajaa sääntöjen mukaisesti. Sakkolaput lähetettiin aina edelleen auton vuokraajalle, ja yrittäjä oli aina erikseen yhteydessä poliisiin ja parkkisakkofirmoihin miten on toimittu. 

Erään kerran yksityisyrittäjän ollessa lomamatkalla hänelle soitettiin kello 4 aamulla. Eräs töihinlähtevä sairaanhoitaja ei päässyt taloyhtiönsä porttikongista ulos, kun vuokraaja oli jättänyt auton porttikongin eteen. Yrittäjä koitti lomaltaan tavoittaa kissojen ja koirien kanssa tätä vuokraajaa onnistuen siinä vasta aamupäivän aikana. Se siitä rennosta lepolomailusta. Sairaanhoitajalle luvattiin kustantaa taksimatka töihinsä sairaalaan. Sitten koitti päivä kun pakettiauton maksua ei kuulunutkaan useista lupailuista huolimatta. En tarkkaan sen jälkeisiä tapahtumien kulkua tunne, mutta sen tiedän, että pakettiauton vuokraaja jätti auton lukitsematta eräälle Tampereen lähistöllä sijaitsevalle huoltoasemalle, ovet lukitsematta ja tankki täynnä jäähdytinnestettä. Motiivia en tälle teolle todella tiedä, enkä ehkä välittämättä haluakaan tietää. Päällisin ajatus minulla on tästä, että minkä ihmeen takia? Tästä koitui yrittäjälle tuhansien eurojen tappiot. 

Toinen vuokraaja, jonka kanssa asiat olivat sujuneet pääasiassa hyvin muutamaa rikesakkoa, ja poliisin yhteydenottoa huolimatta, päätti olla palauttamatta autoa vaikka vuokraopimuksessa päättymisajankohta oli selvästi mainittu, ja oli tietoinen, että yrittäjälle oli jo autolle sovittuna muuta. Alkoi järjetön sähköpostipommittelu uskomattomalla kielenkäytöllä syyttäen yrittäjää, että tämä toimii väärin, koska ei voinut jatkaa auton vuokrasopimusta. Vuokralleottaja tiesi sopimusajan päättymisestä jo yli puolitoista kuukautta aikaisemmin. Yrittäjän sivustolle kirjoitettiin tämän johdosta kaksi täysin asiatonta arviota ja lopulta tämän vuokraajan taholta asia kääntyikin niin, että yrittäjän tulikin itse noutaa auto viidenkymmenen kilometrin päästä vaikka sopimusehdoissa luki, että auto tulee palauttaa sovittuun paikkaan. Ja tämä oli myös suullisesti hänelle kerrottu. 

Autoa ei näkynyt, eikä kuulunut ja yrittäjä lähti noutamaan autoa hänelle annetusta osoitteesta. Auto oli aivan sikatörkeässä kunnossa. Siitä oli revitty hansikaslokero kokonaan irti, sivupeili oli rikottu ja etulasi halki, auto täynnä tupakantuhkaa ja penkit likaiset. Tämä oli siis kiitos siitä, ettei yrittäjä voinut jatkaa sopimusta, tietysti vuokraaja ei jostakin syystä halua edes auton avainta luovuttaa.

Minulla herää mieleen kysymys onko tällainen toiminta kuinkakin normaalia? Laitetaan välineet suoraan sanottuna paskaksi kun homma ei mene enää niinkuin itselle sopii? Tässä yrittäjällä on ollut matkassaan äärimmäisen huono onni, enkä missään nimessä halua uskoa, että tällainen olisi tässä Suomen maassa kovinkaan yleistä. Ainakin toivon niin. Harmittaa ihan superpaljon yrittäjän puolesta. 

Niin, ja mitä tekee poliisi, ei yhtään mitään.