Joutsenlampi


Joululahja lunastettiin eilen Lahden Sibeliustalossa. Pääsimme vihdoin nauttimaan ihanasta Joutsenlammesta. Matka Vihdistä Lahteen kesti yllättävän kauan, keli oli sysipimeä ja tie märkä, joten näkyvyys Hanko-Hyvinkäätiellä oli myös sen mukainen.

Joutsenlampi on yksi kaikkien aikojen tunnetuin ja arvostetuin baletti. Musiikin siihen on säveltänyt Pjotr Tsaikovski. Istuimme eturivissä ja saimme baletin lisäksi ihastella orkesterin soittoa. Pääviulustin soitto on aivan päätähuimaavan upeaa ja suorastaan lumoavaa. Upeaa katseltavaa ja kuunneltavaa.

Joutsenlammen päätanssijan Irina Kolesnikovan tanssi oli ilmaisuvoimaista ja herkkää. Tanssijan ilmeikkäät käsivarret, taipuisa ylävartalo ja sulavan hidas, laaja, mutta yksityiskohtainen tyyli vei puoleensa kuin häkä. Kolesnikova Odetten roolissa on enemmän kuin hyvä. Hänen ilmeikäs esiintyminen todella naulitsi. Asut baletissa olivat huikaisevan kauniita, kuin lavastukset myös. Tosin niiden esilletuomiseen tarvittaisiin hieman yritystä lisää. Yhden taustan vaihtamiseksi tarvittiin viidentoista minuutin tauko.

Baletti esitettiin kolmessa näytöksessä ja neljässä kohtauksessa.

1. Näytös. Kohtaus 1.
Linnan terassi on on tynnä ilonpitoa - prinssi Siegfried juhlii syntymäpäiviään. Hänen hovimiehensä onnittelevat häntä samalla kun ilkikurinen hovinarri viihdyttää paikalle kokoontuneita vieraita. Palvelijat ilmoittavat Siegfriedin äidin, kuningattaren saapuvan. Kuningatar antaa prinssille lahjaksi jalkajousen metsästystä varten. Kuningatar muistuttaa prinssille, että tämän täytyy valita huomisissa syntymäpäivätansseissa itselleen morsian. Yö saapuu ja vieraat alkavat lähteä. Siegfried jää viimein yksin ajatuksineen ja aavistuksineen siitä, mitä tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan. Hän näkee hämärässä joutsenparven lentävän taivaalla ja kiirehtii lammelle.

Kohtaus 2.
Metsän keskellä sijaitsevalle lammelle lentäneet joutsenet astuvat rantaan ja muuttuvat kauniiksi nuoriksi naisiksi. Siegfried on aikeissa vetää jousensa, mutta pysähtyy heidän kauneutensa lumoamana. Joutsenprinsessa Odette säikähtää Siegfriedin läsnäoloa, mutta Siegfried vakuuttaa, ettei aio satuttaa hanta. Odette kertoo Siegfriedille kamalasta ahdingostaan. Hän kertoo olevansa aatelista syntyperää, ja että hänet on taiottu joutseneksi. Hän voi ainoastaan yöllä muuttua takaisin ihmiseksi. Hän kertoo olevansa ikuisesti taian vankina, ellei puhdas nuorukainen vanno hänelle ikuista uskollisuutta ja mene hänen kanssaan naimisiin. Siegfried tajuaa kohtalonsa muuttuneen. Aamu sarastaa, ja joutsenet uiskentelevat taas lammella. Odette jättää surulliset jäähyväiset ja Siegfried jää yksin.

2. Näytös. Kohtaus 3.
Siegfriedin syntymäpäiväjuhlat alkavat linnassa. Prinssi tapaa nuoret aatelisnaiset, jotka kuningatar on valinnut hänen morsianehdokkaikseen. Hän ei kuitenkaan ole kiinnostunut heistä, vaan ajattelee vain Odettea. Viihde ja ilonpito jatkuvat, kunnes fanfaari ilmoittaa uusien vieraiden saapumisesta. Ritariksi naamioitunut velho Rothbart saapuu paikalle Odile-tyttärensä kanssa. Siegfried häikäistyy tämän kauneudesta ja yhdennäköisyydestä Odetten kanssa. Hän vannoo Odilelle rakkauttaan ja uskollisuuttaan... Rothbartin huijaus onnistuu, Siegfried järkyttyy erehdyksestään ja ryntää pois tanssiaisista kohti öistä lampea.

3. Näytös. Kohtaus 4.
Lammen rannalla Odette kertoo muille joutsenille Rothbartin pirullisesta juonesta. Tanssiaista paennut Siegfried saapuu rannalle. Hän anelee Odetetelta anteeksiantoa ja vannoo tälle ikuista rakkauttaan. Rothbart ilmestyy ja käy mustine joutsenineen taisteluun Siegfrieä ja hyvyyden voimia vastaan, kunnes aamu sarastaa ja pahuuden voimat kaikkoavat. Nouseva aurinko tuo mukanaan uutta elämää, onnea ja rakkautta.