Westminster Abbey

Pääsimme viettämään ihanan pienen breikin Lontoon metropolissa. En ole aikaisemmin Lontoossa käynyt ja kaupunki sai myytyä itsensä minulle täysin. Vaikka loma oli lyhyt sain imeä edes vähän pieniä vaikutteita aivan ihanasta kaupungista. Voin sanoa, että tykästyin kovasti. Jossain kohtaa kaupungin teillä pystyin aistimaan jonkun verran vaikutteita jopa New Yorkista, pikkaisen löytyy samaa.



Vaikka kiersimme tukka putkella neljä päivää oli meillä hetki myös aikaa pysähtyä. Pääsimme käymään Westminster Abbeyssä sisällä kierroksella. Luulin, ettei kirkkoon ole mitään asiaa ellei ole ostanut lippuja etukäteen, taikka jonot ovat jotakin ihan hullua jos paikan päältä haluaa lippuja ostaa. Kumpikaan ei pitänyt meidän tapauksessamme paikkaansa. Jonotimme ehkä maksimissaan viisi minuuttia ja sisällä kirkossa oltiin. Lipun hinta on tosin päätä huimaava, 20 puntaa. Jos Wesminster Abbeyssa käy miljoonia turisteja vuodessa, on kirkolle tulot tästä aika hyvät. Toivottavasti raha menee hyvään.



Jo heti ovella kirkon sisäpuolella ei voinut muuta kuin haukkoa henkeä. Kirkko on aivan todella upea. Westminster Abbeyn historia on kertakaikkiaan sanoinkuvailematon. Goottilaistyylisen kirkon lähtökohtana oli alkujaan pyhättö vuonna 616 kalastajan nähtyä paikalla näyn pyhästä Pietarista. Paikalla on ollut beduiinimunkkien pyhättö. Westminster Abbey vihittiin virallisesti käyttöön 28.12.1065



Westminster Abbey on kuulu kruunajais, -vihki- ja hautakirkko. Kaikki Englannin monarkit on kruunattu Westminster Abbeyssa. Westminster Abbey toimii myös kuninkaallisten hautapaikkana. Viimeisen leposijan saaminen kirkosta on erityinen kansallinen kunnianosoitus. Kirkossa lepäävät muun muassa valtiomiehet William Ewart Gladstone, William Pitt vanhempi ja William Pitt nuorempi, säveltäjä Georg Friedrich Händel sekä tiedemiehet Charles Darwin, Isaac Newton ja David Livingstone. Kirkon kuuluisin nähtävyys on kuitenkin Poet’s Corner eli runoilijoiden nurkkaus, jonne on haudattu englantilaisen kirjallisuuden suurimpia nimiä, muun muassa Robert Browning, Geoffrey Chaucer, Charles Dickens, Thomas Hardy, Samuel Johnson, Rudyard Kipling ja Alfred Tennyson. Lisäksi Poet’s Cornerissa on muistomerkkejä muualle haudatuille kirjailijoille, kuten William Shakespearelle ja lordi Byronille.



Heti kirkkoon astuttaessa näkee lattialla tuntemattoman sotilaan haudan. Hautakivi oli kauniisti koristeltu ympäröivin kukkasin. Seinien vierustoilla on toinen toistaan upeampia patsaita, pyhättöja ja kappeleita. Ja kirkko on niin koristeellinen, että siellä voisi oleskella helposti viikon näkemättä siltäkään kaikkea. Kävelimme kuorolaisten paikkojen ohi kohti pääalttaria High Altar, jossa viimeksi on kruunattu kuningatar Elisabeth. Siitä pikkuhiljaa etenemään pikku askelin turismimassan imussa kirkkoa ympäri nähden Elizabeth I haudan, Queen Mary I:n haudan, Mary Queen of Scotsin haudan, Henry III:n haudan, Henry VII:n kappelin, Edward III:n haudan, Richard II:n haudan, Shakespearen muistokiven sekä Charles Dickensin haudan. Hiljaiseksi veti kierros, niin vaikuttavia henkilöitä siellä mitä upeimmissa haudoissaan.











Kommentit