Kuuma

Kokemuksia kuumasta on kertynyt aika paljon tähän ikään mennessä. Näin superhelteiden kynnyksellä tuli mieleeni muutamia kokemuksia elämäni varrelta juurikin kuumasta. En muista varsinaista kuumuutta lapsuuteni kesistä, vaikka niitä ihan varmasti on ollut. Muistan maalla olemiset ja ne ihanat kesäpäivät, mutta en kuumuutta. On sitä tullut seistyä valtavan kuusen alla ukkoskuuron yllättäessä - maalla, ja muistan vieläkin sen tunteen kun pelotti. Maalla pienempänä kaikki tuntui niin paljon isommalta ja äänekkäämmältä, ukkoset ja salamatkin elämöi ihan eri tavalla kuin kaupungissa.



Totaalihellettä olen "joutunut" kokemaan lähinnä matkoilla. Ensimmäisen sellaisen pääsin kokemaan Mallorcalla joskus ollessani 14-vuotias. Mittari näytti siellä keskellä päivää 45 astetta. Oli meneillään jokin helleaalto. Nukkua piti kostutetuissa lakanoissa ja uima-altaassa tuli oltua varmaan enemmän kuin tarpeeksi. Chicagossa vuonna 2012 ei kerta kaikkiaan pystynyt ulkona kävelemään koska oli niin kuumaa. Ja kosteaa. Vaatteet liimautuivat sadasosasekunnissa ihoon kiinni, hiukset liiskautuivat lättänäksi päälakeen ja taipeet valuivat norona vettä. Se oli aivan massiivinen se helle. Buffalo Grovessa annettiin hellevaroitus, yleinen äänimerkki, paria päivää ennen kuin pääsimme Chicagoon. Ei ollut siis asiaakaan ulos. Jenkeissä kuumaa ilmanalaa siedetään paremmin, ihmiset oleskelevat sisätiloissa ilmastointilaitteiden ääressä :)



Washingtonissa oleminen oli jotakin infernaalista. Kosteus oli varmaankin jotain 95 % ja lämpötila 40c , tuon voittaa vain Singapore, ja Phuket. Kun päästiin Phuketissa vuonna 2010 ensimmäistä kertaa rannalle, jalat kärähti melkein sillä sekunnilla, vaikka ei ollut edes kunnon auringonpaiste.

Kuumasta saatiin ihan kärsiäkin Road Tripillä 2012. Oltiin päästy Arlingtoniin saakka ja olin erehdyksessä jättänyt iPhoneni auton kojelaudalle. Jenkeissä tuppaa muuten aika monessa autossa olemaan kojelauta mustan sijasta harmaa. Estääköhän tämä muovin sulamisen? En tiedä. No, puhelimeni otti sopimuksen irti kun ei kestänyt enää. 



Toki kuumaa koettiin ilman muuta Death Valleyssa. Siellä se kuumuus on ihan erilainen. Siellä kuuma on kuivaa ja tuulista. Tuulikin oli kuumaa, ja siellä tuuli jostain syystä tuolloin vaaka-tasossa. Vähän mua hirvitti, koska mennessä Death Valleyhyn, siellä oli yksi Area 51:n huoltoasema, jonka pihalla kyltti, että se oli ainoa huoltoasema pariin sataa mailiin. Auto hurisi välillä niin ettei tosikaan ja bensaa kului koska ilmastointi oli pakko pitää päällä ja kovalla.



Kuuma oli Madonnan ensimmäisessä Suomen konsertissa 6.8.2009 (Herrajesta, onko siitä jo niin kauan). Muistan kun vettä satoi monta päivää ennen, ja sitten ihana aurinkoinen helleilma tuli kuin tilauksesta. Hikoilin kuin mikä jo odottaessa, olin kuin uitettu koira - Helsingissä!

Vuonna 2011 kesällä jouduttiin lähtemään täältä etelästä suomen lappiin helteitä pakoon. Sillä reissulla meillä hajosi Vespa 80 km ennen Kemijärveä. Se oli reissu jos mikä :)



Mutta on se niin, että kivempaa kuumassa on kuin täristä megapakkasissa. Vaikka kylmällä ilmalla voi vetää vaatteita niskaan ja tehdä siten oloa mukavammaksi, on lämpimässä silti kivempaa. Ei kolota niveliä, ei tarvitse täristä huulet sinisenä, eikä iho kuivu ja ahavoitu kipeille haavoille taikka ole muuten vain kuin raastinrautana kun pakkasenpurema iskee. Nou thank You. I like it Hot. Onko teillä millainen kanta näihin kuumiin keleihin?










Kommentit