Ensiapukoulutuksessa

En tiedä onko se tämä ikä, lisääntynyt tiedonnälkä, itsesuojeluvaisto vaiko mikä, mutta meikäläinen osallistui tänään elämänsä ensimmäistä kertaa ensiapukoulutukseen. Ja se oli ihan aikuisten oikeesti mielenkiintoista ja avartavaa.

Kuulin surullisia tarinoita elävästä elämästä. Miten esimerkiksi 12-vuotias tyttö oli hortoillut sekaisin tuolla pitkin Hakaniemen metroasemaa. Ihmiset luulivat tytön olevan alkoholista taikka aineista sekaisin. No eipä ollut. Joku spurgu oli ymmärtänyt, että tuolla tytöllä ei ihan kaikki ole kohillaan ja ymmärtänyt mennä ostamaan pullorahoillaan hilloa, ja syöttänyt tytölle. Tyttö virkosi. Hänellä oli diabeteskohtaus. En ole kyllä ihan satavarma kuuluuko tuo kastiin urbaania legendaa, mutta voi hyvinkin olla totisinta totta. Ihan uskottava esimerkki. 

Saatikka esimerkkinä otettiin kuva, jossa ihminen makaa metroaseman penkillä näyttäen siltä, että on tiedoton koska kauppakassinsa oli levinnyt maahan siihen viereen. Enkelitarinan tavoin kaksi kurssilaista kertoi, kuinka he menisivät heti vähän tönimään ja kyselemään onko toinen ok. Ja jos toinen ei reagoisi niin paikalle kutsuttaisiin samantien apua. Tosielämän versio tästä - noin 90 % ihmisistä kävelee ohi ajatellen kenties "tainnu olla hyvät bailut tuolla.. mulla on nyt kyllä niin kiire, kyllä joku toinen varmasti jne.." Me kaikki ollaan tuolla tasavertaisia kanssakulkijoita, ketään ei saa jättää yksin makaamaan! Taikka vähintäänkin jos meinaat tajusi tuolla ulkona heittää niin tee se merkkivaatteissa, silloin apua heltyy. Näin se vaan ikävä kyllä menee. 

Kuulimpa sellaisenkin asian, että ihmistä on elvytetty, ties mistä ja hänen vaatteitaan on jouduttu leikkaamaan elvytyksen takia. Mitä tämä elvytetty tekee parin viikon jälkeen tapahtuneesta. Tekee rikosilmoituksen kun vaatteensa on tuhottu. Ei hyvää päivää!

Entäs kuulu känniläisen tuuri? Onko sellaista? Mitään tieteellistä faktaa tuosta ei ole olemassa, mutta kyllähän noitakin tarinoita on kuultu kuinka kännissä sattuu ja tapahtuu mitä tahansa, eikä haavan haavaa tule, mutta menepä tekemään kerran jotakin selvinpäin, kuolo tulee heti. 

Ja niinhän se kuolo tulee, ihan varmasti joka ikiselle meistä jossakin vaiheessa. Mulle tuli tosin yllätyksenä, että nuorten ihmisten keskuudessa itsemurha on se yleisin kuolinsyy. Aikuisten miesten kohdalla se on alkoholi ja vanhempien naisten kohdalla joko rintasyöpä taikka sydän- ja verisuonitaudit. Olenkin sitä mieltä, että tuolle kuningas alkoholille voisi tässä maassa jo pikkuhiljaa tehdä jotakin. Olen varmaan aikaisemminkin maininnut, että hieman ärsyttää nuo känniset tuolla katukuvassa. Oikeesti, jos alkoholi tappaa tässä mittakaavassa niin miksi se on laillista? Asutaan kylläkin täällä pimeässä ja pohjolassa, ei paljoa ihmisillä huumori kuki jos ei saa sitä rentoutusta. 

Pääsimme kaikki vuorollamme kokeilemaan nukkien avulla miten annetaan elvytystä niin aikuiselle, lapselle kuin pienelle vauvallekin. Jos ei ole kyse hukkuneesta aikuisesta niin elvytys aloitetaan painelemalla ensin rintalastaa 30 kertaa jonka jälkeen annetaan kevyesti tekohengitystä 2 kertaa. Sitten taas 30 kertaa painelua ja 2 puhallusta. 

Alle 15-vuotiaitten ja hukkuneitten osalla elvytys aloitetaan aina tekohengityksellä, 5 puhallusta ja 30 painallusta, lapsilla yhdellä kädellä ja pienillä vauvoilla kahdella sormenpäällä. Elvystystä jatketaan niin kauan kunnes toinen virkoaa taikka apu tulee perille. Niin - missä kohti sitä apua kutsutaan jos on yksin? Heti sen jälkeen, kun on otettu selvää reagoiko tajuton ihminen herätttelyyn. Vasta tämän jälkeen annetaan tekohengitystä, tottakai ensin tarkistaen ettei tajuton hengitä itse. Jos tajuton hengittää itse, huolehditaan että tajuton saa hengitettyä vapaasti, elikkä hänet käännetään kylkiasentoon. Sekään ei ole ihan helppo juttu. Mieti miten saat tajuttoman tuoliinsa pökertyneen ihmisen itseksesi makaamaan lattialle.
Ihmisen verenkierron pysähtyessä avun antajalla on 10 sekuntia aikaa toimia. 

Entäs kun joudut autosi kanssa ensimmäisenä kolaripaikalle ja huomaat, että kolaroidun auton sisällä on kolme loukkaantunutta. Yksi heistä huutaa kurkku suorana kivusta, sokista ja pelosta. Toinen vaikeroi hiljaa mongertaen ja kolmas on taju poissa. Ketä heistä autat ensin? Ja kun koitat jutella vaikka tälle kurkku suorana huutavalle, ja hän ei tunnu vastaavaan, tiedätkö mikä siinä mahtaa olla syynä?

Jokaisella ihmisellä on velvollisuus auttaa, ja jokainen antaa apua taitojensa mukaan. 


Kommentit