Päivän kolumni

Sami Kero kirjoittaa tämän päiväsessä Hesarissa Kampin keskuksesta ja nuorten notkumisessa siellä. Kolumnissa kerrotaan kuinka Kampin "Gekkon" läheisyydestä on poistettu kaikki penkit ja tämän johdosta nuoriso istuu sitten siellä lattioilla. Oon ihmetellyt tätä samaa asiaa. Äkkiseltään jos lasketaan penkit kampin kauppakeskuksessa niin ne jää laskettavaksi yhden käden sormilla.

"On puhuttu hienoista ajatuksista, kuten Share Space. Shared Space -suunnittelumetodi yhdistää kaupunkikuvassa kadun ja muun tilan niin moottoriajoneuvojen, kävelijöiden kuin muiden liikkujien käyttöön. Näin yhteisen julkisen tilamme ja elinympäristömme laatu paranee ilman liikenteen kieltämistä tai merkittävää rajoittamista". Lähde: Ramboll Finland Oy.

Palatakseni vielä tuohon Keron kolumniin kauppakeskuksen päällikkö oli perustellut kivipenkkien poistoa sillä, että läpikulkualueelle oli syntynyt liikkumista häiritsevää kokoontumispaikka. Ketä se nuorten istuminen siinä häiritsi, saanen kysyä? Suomessa on lämmintä noin 5 kuukautta vuodessa. Missä nuo nuoret voivat kylmällä notkua? Voinen sanoa, että tässä Helsingin kokoisessa kaupungissa ei ole paikkoja jossa oleskella. Paraneeko elinympäristön laatu sillä että ihmiset istuvat lattioilla?

Kävelen joka aamu Kampin kauppakeskuksen läpi työpaikalleni. Ja melkeimpä joka aamu näen siellä jonkun humalaisen nukkumassa niillä kahdella harvalla penkillä. Missä on vartijat häätämässä näitä? Mun mielestä tätä yhteisen tilamme ilmettä pilaa juuri humalaiset jos ketkä. Voin sanoa, etten missään matkoillani ole nähnyt tällaista örveltämistä kuin täällä helsingissä näkee. Voisiko tälle asialle jo pikkuhiljaa tehdä jotakin?

Työpaikallamme on ohjeistettu, että voi järjestää kävelykokouksia taikka kokouksen voi lähteä pitämään ulos vaikkapa jonnekin puistoon. Minne puistoon keskellä helsinkiä voi mennä kun joka paikassa vieressä menee autotie eikä sen metelin takia tahdo keskustelusta tulla mitään. Missä istua esim. kuuden henkilön kesken ja jutella työasiaa? Helsingissä on paljon hyvää aukiota, kaikki läpikulkupaikkoja. Sellaisia pois heti  paikkoja, älä vaan vahingossakaan jää tähän. Taikka jos jäät niin seurauksena on yksinliikkuvalla raiskaus.


























Keskellä Wieniä, jossa olen kaksi kertaa käynyt, sijaistee Museumsquartirin alue. Se on museokortteli jonka edusta näyttää kuvan mukaiselta. Siellä on ihmisiä varten tuotu siirrettäviä lohkopenkkejä joissa heillä on lupa notkua. Haluaisin tälle kesälle vaikkapa Kampin narinkkatorille juuri samanlaisia. Sinne ei liikenteen melukaan pahemmin kuulu.

Kommentit

  1. Oon kanssasi ihan samaa mieltä! Onko nyt kivaa kun ne nuoret istuu maassa? Musta se vasta onkin epäsiistiä ja tekee ohikävelystä jotenkin ahdistavempaa. Ja olisihan sitä itsekin kiva ostostenlomassa istua alas ilman, että sitä penkkiä vastaan pitää ostaa kahvi ja munkki.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti