Myers-Briggs analyysi

Myers-Briggs-tyyppi indikaattori (lyh. MBTI) on psykologinen indikaattori, joka kuvaa ihmisen persoonallisuutta neljän ulottuvuuden avulla. Idikaattorin kehitti Katherine Briggs tyttärensä Isabel Myersin kanssa toisen maailmnasodan jälkeen saadakseen ihmiset ymmärtämään erilaisuutta ja tulemaan paremmin toimeen keskenään.

MBTI perustuu Carl Jungin teoriohin, joskin Briggs ja Myers lisäsivät ulottuvuuden järjestelmällinen-spontaani, koska Jungin rationaalisuus-käsite on varsin vaikeaselkoinen. Indikaattorin kysymysten perusteella selvitetään, kumpaa preferenssiä (I-E, S-N, T-F ja J-P) koehenkilö luontevammin jokaisessa neljässä ulottuvuudessa käyttää. Persoonallisuudella tarkoitetaan luonteenpiirteitä, ominaisuuksia ja suhteellisen pysyviä käyttäytymismuotoja, mutta persoonallisuuden dynamiikka otetaan huomioon.

Miten tätä testiä voidaan hyödyntää esim. työelämässä? Jokaisella työtehtävällä on perusluonteensa, joka suosii tietynlaisia taipumuksia ja taitoja. Mikäli ihmisen oma luonne ja hänen työnsä luonne ovat samansuuntaiset, hän voi toimia työssään omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Se helpottaa sekä työssä onnistumista ja jaksamista. Tätä testiä käytetään hyvin usein mm. ryhmähaastatteluissa.

I, introvertti - E, ekstravertti: Asenne ympäristöön
S, tosiasiallinen - N, intuitiivinen: tapa hankkia tietoa
T, ajatteleva - F, tunteva: Päätöksenteon peruste
J, harkitseva - P, spontaani: elämäntyyli

Tässä linkki testiin, Humanmetrics.
Tässä linkki tulosten lukuun, tyyppi-indikaattori.

Sain tulokseksi INFJ joka tarkoittaa turvaajaa (kirjaimet INFJ googleen ja katso mitä tyypistäsi kerrotaan). Johtoasemassa olisin ihmiskeskeinen ideoiden keksijä. Sain saman tuloksen viime marraskuussa sihteeriseminaarissa jossa tämän testin tein ensimmäistä kertaa. Tänään tämä testi plumpsahti eteen muuta kautta ja mielenkiinnosta kokeilin uudelleen. Tulos ei muutu.

Olen siis 56 % introvertti, 12 % intuitiivinen, 75 % tunteva (niin totta) ja, 1 % järjestelmällinen (?)

Kuuluisia INFJ.luonteita: Goethe, Jimmy Carter, Äiti Teresa, Florence Nightingale, Martin Luther King, Shirley McCain, Tom Selleck, Michael Landon, Carrie Fisher ja Richard Gere.

INFJ on sekä uneksija että ideioidensa toteuttaja. Hän tuntee huolta toisista ihmisistä ja tuntee tehtäväkseen auttaa hädässä olevia. Hän omaa lujat mielipiteet elämän arvoista, joiden mukaan hän myös toimii, minkä takia häntä arvostetaan. Auttamishalunsa ja muita ihmisiä tuntemansa kiinnostuksesna takia häntä voidaan myös luulla sosiaaliseksi ja ulospäinsuuntautuneeksi, mistä saattaa tulla yhteentörmäyksiä. Sillä vaikka INFJ vaikuttaa sympaattiselta, hän valikoi ystävänsä tarkkaan, eikä välttämättä suhtaudu lämpimästi keneen tahansa ensitapaamisella. INFJ on taipumus tarkkailla tilanteiden tunnelmia ja ihmisten motiiveja sekä tehdä huomioita näiden perusteella, joten hänestä saattaa saada vaikutelman, että hän on varautunut ja varpaillaan. Tämän ominaisuutensa ansioista, vaikka ihmisrakas onkin, INFJ ei ole harhaanjohdettavissa.
Tarkkailutaitonsa, sekä yleensä kielellisen lahjakkuutensa ansiosta, INFJ osaa ilmaista itseään kirjallisesti (Haa, blogi). Muita hänelle soveltuvia aloja ovat mm. palvelualat, opetusala, sekä politiikka ja uskonto.

INFJ on lämmin ja välittävä ihminen, jota todella kiinnostaa, että hänen läheisensä ja suhteensa voivat hyvin, ja hän käyttää paljon aikaa ja voimia, jotta saisi niistä toimivia ja myönteisiä. Heidän läheisensä arvostavat heitä näiden erityisten ominaisuuksiensa vuoksi. He etsivät pitkiä ihmissuhteita, jotka kestävät koko elämän, vaikka eivät aina löydäkään niitä.

INFJt ovat myönteisiä ja huomaavaisia: he myös tarkkailevat itseään ja ovat valmiita toimintaan. Heistä on palkitsevaa auttaa muita ja saada heidät löytämään mahdollisuutensa, sillä he todella haluavat saada muut voimaan hyvin.

He viestivät persoonallisesti ja ovat kilttejä toimiessaan muiden kanssa. He ovat myös hyviä kuuntelijoita ja heillä on herkkä vaisto ihmisistä. INFJt pystyvät usein havaitsemaan muiden tunteet tai tarkoitusperät ennen kuin nämä muut itsekään ovat tiedostaneet ne. INFJt yllättyvät joskus itsekin kyvystään lukea muiden tunteita ja tämä äärimmäisen empaattinen kyky voi saada heidät jopa kuin näkemään näkyjä tai lukemaan toisten mieliä.

INFJeillä on usein monimutkainen persoonallisuus ja rikas sisäinen elämä. He salaavat usein tunteensa ja sisäisimmät ajatuksensa, minkä vuoksi heidät voi olla vaikea tuntea. He ovat usein yksityisiä ihmisiä, ehkäpä sen vuoksi että he kykenevät kokemaan muiden tunteet syvästi, minkä takia heitä olisi helppoa satuttaa, vaikka he eivät usein näytäkään muille, kun näin käy. Heillä on suurenmoisen syvä persoonallisuus ja he ymmärtävät monimutkaisia asioita ja ihmisiä.

INFJt työskentelevät mieluummin henkilökohtaisesti toisten kanssa kuin suuressa ryhmässä. He ovat onnellisia tehdessään työtä joka vaatii yksityisyyttä ja läheistä huomiota. He ovat onnellisia myös työskennellessään muiden kanssa, kunhan nämä vuorovaikutukset eivät jää pinnallisiksi, ja heille jää aikaa myös ladata akkujaan yksin. INFJt käyttävät vaikutusvaltaansa taka-alalta mieluummin kuin ovat näkyviä johtajia.

Vahvuudet
-lämpimiä ja myöntyväisiä luonteeltaan
-omistautuvat luomaan hyviä ihmissuhteita
-herkkiä ja huolestuneita muiden tunteista
-usein hyviä ilmaisemaan itseään, etenkin kirjallisesti
-ottavat velvoitteensa ja sitoumuksensa hyvin vakavasti
-hyvin suuret odotukset itsestään ja muista (vahvuus ja heikkous)
-hyviä kuuntelijoita
-pystyvät siirtymään eteenpäin suhteen jälkeen (kun ovat varmoja, että suhde on ohi)

Heikkoudet
-taipumus pitää osa itsestä piilossa muilta
-eivät hyviä raha-asioissa tai käytännöllisissä jokapäiväisissä tarpeellisuuksissa
-inhoavat konflikteja ja kritiikkiä
-vaikeuksia jättää huono suhde
Kumppanina:
INFt ovat lämpimiä, helliä partnereita jotka tuntevat hyvin syvästi kumppaniaan kohtaan. He nauttivat tämän rakkauden osoittamisesta, ja haluavat saada sitä myös kumppaniltaan.

Vanhempana:
INFJt ovat usein lämpimiä ja välittäviä vanhempia. Heidän tehtävänsä on auttaa lapsiaan tulemaan aikuisiksi, jotka tietävät eron oikean ja väärän välillä, ja jotka ovat itsenäisiä yksilöitä ja haluavat kasvaa ihmisinä.

He kohtelevat lapsiaan usein yksilöinä, joilla on oma äänensä perheen päätöksissä. He haluavat lastensa pystyvän ajattelemaan itse, ja pystyvän tekemään oikeita päätöksiä. He voivat olla melko vaativia lapsiansa kohtaan ja odottaa heiltä todella hyvää käytöstä. He ovat kuitenkin usein pehmeästi puhuvia ja helliä, vaikka voivat olla itsepäisiä kun heidän odotuksiaan ei täytetä, tai suuressa stressissä.

INFJt suhtautuvat rooliinsa vanhempina äärimmäisen vakavasti. He tekevät uhrauksia lastensa vuoksi ilman että epäröivät tai katuvat. Heille on yksi tärkeimmistä asioista elämässä siirtää arvonsa lapsilleen. INFJn lapset muistavat vanhempansa lämpiminä, kärsivällisinä ja inspiroivina.

Ystävänä:
Vaikka INFJ:lle perhe on yleensä tärkeämpi kuin ystävät, hän arvostaa myös ystävyyssuhteitaan. Koska INFJ on idealisti ja uskoo asioihin vahvasti, hän haluaa myös ystävyyssuhteidensa olevan aitoja ja syviä. Hän arvostaa erityisesti ihmisiä jotka näkevät ja arvostavat INFJtä sellaisena kuin hän on ja sen takia, mihin hän uskoo.

INFJ:llä voi olla ystäviä mistä tahansa persoonallisuustypistä. He ovat usein äärimmäisen intuitiivisia ihmisiä, eivätkä he siksi ole lainkaan kärsivällisiä sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka vaikuttavat heistä epärehellisiltä tai korruptoituneilta. INFJtä ei kiinnosta tippaakaan olla tälläisten ihmisten lähellä. INFJ vetää puoleensa kaikenlaisia ihmisiä. He ovat usein melko suosittuja, vaikkeivät välttämättä huomaa sitä, koska he eivät itse pidä sitä kovin tärkeänä. Läheiset arvostavat INFJ:tä, koska hän on lämmin ja hienotunteinen, katsoo asioita uudenlaisin ja mielenkiintoisin tavoin, osaa inspiroida ja motivoida muita saavuttamaan parhaansa, sekä hänen aitoutensa vuoksi. 16.4 % vastanneista kuuluu samaan ryhmään kuin sinä.

Carrie Fisher

Kommentit